1 kg šnicli od junećeg buta
100 g slanine
100 g brašna
300 g šampinjona
2 veće glavice crnog luka
4 čena belog luka
1 veća šargarepa
100 g korena celera
2 kašike ljutog ajvara
4 dl tamnog piva
2 dl pasiranog paradajza
2 kašike suvog začina
beli mleveni biber
so
1 kašika suve seckane mirođije
½ dl ulja
Za serviranje
bareni krompir
Način pripreme
1. Šnicle dobro istanjiti čekićem za meso i iseći na veće komade. Dobro ih začiniti suvim začinom, biberom i obrašnjaviti.
2. U većem tiganju propržiti slaninu isečenu na sitne kockice da postane hrskava. Izvaditi je iz tiganja i daodati malo ulja. Na toj masnoći opeći šnicle tako da dobiju lepu rumenu koricu. Izvaditi šnicle iz tiganja i ostaviti ih sa strane.
3. U tiganj sipati još malo ulja i propržiti luk sečen na rebarca, šargarepu sečenu na kolutove i celer sečen na listiće. Dodati mirođiju, so, ajvar, krupno seckani beli luk i šampinjone sečene na četvrtinu. Naliti pasiranim paradajzom i pivom i ostaviti da se dinsta još 5 minuta.
4. Ređati u pekač neizmenično povrće i meso. Sve zaliti pivom i pasiranim paradajzom iz tiganja i poređati slaninu.
5. Peći poklopljeno u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 90 minuta.
6. Služiti toplo uz bareni krompir.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.