Sočivo sa kokosom i bundevom
6 kašika suncokretovog ulja
500 g bundeve
1 glavica crnog luka
4 kašike kari paste
400 g paradajz pelata
400 g kokosovog mleka
300 g sočiva
200 g mladog spanaća
150 ml kokosovog jogurta
1 kašičica mešavine šarenog bibera
1 kašičica morske soli
Način pripreme
Zagrejati rernu na 200°C stepeni. Pleh podmazati suncokretovim uljem. Bundevu iseckanu na kockice staviti u pleh i peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta. U zagrejanoj šerpi sa malo ulja propržiti na kockice iseckan crni luk na srednjoj vatri. Nakon 2-3 minuta dodati kari pastu i paradajz pelat. Kratko sve zajedno prokuvati dok su ne zgusne. Kada se zgusne dodati kokosovo mleko i sočivo i kuvati dok sočivo ne bude spremno. Kad se sočivo skuva dodati morsku so i šareni biber, pečenu bundevu i spanać. Kratko sve zajedno promešati i prokuvati i potom servirati jelo. U tanjir dodati i nekoliko kašika kokosovog jogurta.
Naan
¾ šolje vode
1 kašičica meda
10 g suvog kvasca
2 šolje brašna
½ šolje kokosovog jogurta
4 kašike mediteran ulja
4 kašike sunckoretovog ulja
½ kašičice himalajske soli
2 kašike ulja sa ukusom belog luka
Način pripreme
Pomešati u jednoj posudi kvasac, med i toplu vodu. Ostaviti da se kvasac aktivira. U posudu sa brašnom dodati 1 ravnu kašičicu himalajske soli, 4 kašike mediteran ulja, kokosov jogurt i aktiviran kvasac. Sve zajedno umešati u kompaktnu masu i premazati sa još malo mediteran ulja. Pokriti testo i ostaviti da naraste. Naraslo testo lagano premesiti na površini posutoj brašnom. Razvući testo i podeliti na 12 jednakih jufki. Jufke razvući varjačom u krug i peći ih na zagrejanom tiganju sa malo ulja sa obe strane dok ne porumene. Kad se sve jufke ispeku i malo ohlade premazati ih uljem sa ukusom belog luka. Poslužiti uz pripremljeno sočivo sa bundevom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.