1 pakovanje kora
Fil
3 jaja
140 g griza
150 g šečera
1,5 dl ulja
200 g kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
200 g mladog neslanog sira
džem od šipurka
150 g mlevenog maka
Čorba od povrća
1 veći krompir
1 tikvica
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
10-15 listova mlade koprive
1 kašika suvog peršuna
20 g lisičarki
150 g bukovača
1 kašika suvog začina
1 kašičica mlevenog bibera
voda
2 dl pasiranog paradajza
4 kašike ulja
Za serviranje
2-3 kašike kiselog mleka
Način pripreme
1. Štrudla: U posudu za mešanje sipati sve sastojke, osim sira i maka. Dobro promešati. U tu masu rukama izmrviti sir i lagano promešati.
2. Na svaku koru rasporediti tanak sloj fila i tako ređati šest kora. Preko poslednje posuti mak, a pri kraju kore staviti malo džema od šipka . Bočne ivice kora presaviti nekoliko santimetara na unutra i sve presaviti u tri poteza u štrudlu.
3. Štrudle ređati u pleh obložen papirom za pečenje i premazati ih ostatkom fila. Pleh staviti u rernu zagrejanu na 250 setpeni i odmah spustiti temperaturu na 200 stepeni. Peći oko 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti štrudle da stoje u rerni još 10 minuta. Nakon toga prekriti ih vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se hladi.
4. Za čorbu iseći sitno luk i propržiti u šerpi na ulju. Dodati tikvicu i krompir isečene na manje kocke, šargarepu na kolutove, zgnječene čenove belog luka i kratko propržiti. Po potrebi dodati malo vode. Dodati i ostale sastojke i začiniti. Naliti vodom i pasiranim paradajzom. Kuvati dok se krompir i šargarepa ne skuvaju.
5. Služiti toplo, sa malo kiselog mleka ili kiselom pavlakom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.