Svinjetina sa ananasom
2 kašike suncokretovog ulja
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica paradajz pirea
1 kašika kečapa
600 g laks karea
400 g ananasa
2 kašike kineske mešavine začina
1 kašika soja sosa
1 veza vlašca
Kineska mešavina začina
1 kašičica đumbira
1 kašičica cimeta
1 kašičica mlevenog čilija
1 kašičica karanfilića
1 kašičica semena komorača
1 kašičica morske soli
Prilog
100 g pirinča
Način pripreme
Navedene začine za kinesku mešavinu samleti ili usitniti u avanu. Dobijenu mešavinu utrljati u meso a zatim ispeći sa obe strane na vrelom ulju. Meso izvaditi na tanjir, a na istom ulju upržiti ananas. Dok se ananas dinsta, napraviti sos. U posudu dodati kečap, soja sos, paradajz pire, sok od ananasa, smeđi šećer i sve dobro promešati. Meso vratiti u tiganj sa ananasom i zaliti pripremljenim sosom. Pripremljeno meso i ananas servirati na pirinču.
Izvrnuti kolač sa ananasom
7 kašičica slatkog od višanja
300 g ananasa
100 g margarina classic
150 g smeđeg šećera
100 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 štapić burbon vanile
2 jaja
2 kašike soka od ananasa
Prilog
300 g sladoleda od vanile
Način pripreme
Rernu zagrejati na 180°C. Umutiti 50 g omekšalog margarina sa 50 g šećera, a zatim premazati kalup u kom će se peći kolač. U podmazan pleh poređati ananas, centralne delove ananasa popuniti slatkim od višanja.
U odgovarajuću posudu staviti omekšali puter i preostali šećer, dobro umutiti pa dodati jaja, sok od ananasa i na kraju suve sastojke. Umućenu masu preliti preko ananasa.
Peći na 180°C 35 minuta. Ohlađeni kolač služiti uz sladoled od vanile.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.