Svinjski laks kare sa pestom od žalfije
1,3 kg svinjskog laks karea bez kostiju
250 g suvog svinjskog vrata
500 ml crvenog vina
100 g margarina sa maslacem
1 povrtna kocka
1 šargarepa
1 glavica crvenog luka
100 ml suncokretovog ulja
15 g svežeg ruzmarina
so
biber
Pesto od žalfije
30 g žalfije
3 čena belog luka
mediteran ulje
so
Celer pire
500 g celera
500 ml mleka
300 ml vode
50 ml neutralne pavlake
so
Čips od celera
kora od celera
50 ml mediteran ulja
so
biber
Džem od luka
500 g crvenog luka
50 ml mediteran ulja
100 g margarina sa maslacem
50 g tamnog šećera
15 g soli
50 ml crnog aćeto balzamika
50 ml crvenog vina
Rukola salata
100 g rukole
10 ml mediteran ulja
5 ml aćeto balzamika
so
biber
Način pripreme
Svinjski laks kare
Meso začiniti solju i biberom sa svih strana. U avanu napraviti pesto od žalfije, belog luka, soli i mediteran ulja. Pesto utrljati u meso sa svih strana. Na pek papir poslagati isečeni suvi svinjski vrat tako da se napravi podloga za laks kare. Laks kare sa pestom staviti na pripremljenu podlogu i urolati ga. Sa kanapom vezati meso na 3-4 mesta kako bi se svinjski vrat držao na mestu tokom termičke obrade. U šerpi sa malo ulja i putera ispeći meso sa svih strana da dobije blagu braon boju. Napraviti povrtni fond. U posudu sa mesom dodati isečenu šargarepu (na deblje kolutove), crveni luk (na četvrtine) i grančicu ruzmarina. Deglazirati sa crvenim vinom i povrtnim fondom. Ostaviti da proključa. Poklopiti posudu i peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, uz povremeno proveravanje i prelivanje mesa sa sosom koji se napravio u plehu. Kada je meso gotovo, izvaditi ga iz pleha. Procediti preostalu tečnost iz pleha i redukovati je, kako bi se dobio mesni sos.
Pire od celera
Celer očistiti od kore, iseći na kocke i staviti u šerpu da se kuva sa vodom i mlekom. Kada je celer skuvan, izvaditi ga iz mleka i u blenderu napraviti pire, uz dodavanje neutralne pavlake i soli.
Čips od celera
Ostatke od kore celera staviti na pleh, začiniti sa mediteran uljem, solju i biberom. Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Džem od luka
Očišćeni luk iseći na rebarca i staviti u šerpu sa mediteran uljem i margarinom sa maslacem da se prži. Posoliti i nastaviti sa prženjem. Kada luk omekša, dodati tamni šećer i nastaviti još 5 minuta sa obradom luka. Dodati crveno vino i aćeto balzamiko. Džem je gotov kada alkohol ispari.
Rukola salata
Opranu rukolu začiniti sa crnim aćeto balzamiko sirćetom, mediteran uljem, solju i biberom.
Serviranje
Meso servirati na pireu od celera, dekorisati čipsom od celera. Služiti uz džem od luka i rukola salatu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.