Uskrs i crveno vino: Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 3. maja, u 10:45, na RTS 1

Vinska kultura dobila je pojavom hrišćanstva novi značaj – postala je deo crkvenog obreda. Vino i vinogradi pominju se i u Starom zavetu, a za hrišćane ono je i plod ljudskih ruku i dar Božiji. Bog je, prema predanju, čoveku dao vinovu lozu, a čovek ju je pretvorio u materiju koja veseli njegovo srce. U danima Uskrsa – najvećeg hrišćanskog praznika, crveno vino se posle Velikog posta daje vernicima prilikom uskršnje pričesti.

Crveno vino neizostavni je deo praznične uskršnje trpeze. U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se jaja, pored lukovine, farbaju i u crvenom vinu. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas kako da pripremimo biftek u sosu od crvenog vina i beze od smeđeg šećera sa šljivama u crvenom vinu.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 3. maja, u 10:45, na RTS 1. 

image_pdfPDFimage_printŠtampa