Vinska kultura dobila je pojavom hrišćanstva novi značaj – postala je deo crkvenog obreda. Vino i vinogradi pominju se i u Starom zavetu, a za hrišćane ono je i plod ljudskih ruku i dar Božiji. Bog je, prema predanju, čoveku dao vinovu lozu, a čovek ju je pretvorio u materiju koja veseli njegovo srce. U danima Uskrsa – najvećeg hrišćanskog praznika, crveno vino se posle Velikog posta daje vernicima prilikom uskršnje pričesti.
Crveno vino neizostavni je deo praznične uskršnje trpeze. U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se jaja, pored lukovine, farbaju i u crvenom vinu. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas kako da pripremimo biftek u sosu od crvenog vina i beze od smeđeg šećera sa šljivama u crvenom vinu.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 3. maja, u 10:45, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.