Manastir Kakovo ili Milo Arsenica, metoh i ekonomija Hilandara, nalazi se na nekoliko kilometara od Jerisosa i relativno je blizu luke Uranopolis, odakle polaze trajekti za Svetu Goru. Često je i prva stanica svih hodočasnika koji kreću u posetu manastiru Hilandar. Crkvica u cveću, konaci okruženi rastinjem, veliki ribnjak, maslinjaci, bašte, povrtnjak, radionica, prodavnica knjiga… Ovo veliko domaćinstvo vredni monasi odlično vode i u najtežim trenucima, poput velikog požara, ostaju čvrsti i dosledni u svojim uverenjima i opredeljenju da život posvete duhovnim vrednostima. Kakovo je veoma poštovano i među Grcima, koji u velikom broju dolaze čak iz Soluna da bi prisustvovali slavi Istočni petak, a neretko se ovde i venčavaju i krštavaju. Od 1959. godine postoji i crkva posvećena prazniku, u narodu poznatom kao Istočni petak, koji se slavi prvog petka posle Uskrsa. Crkvu Svetog živonosnog istočnika Presvete Bogorodice na mestu nekadašnje vodenice podigao je tadašnji arhimandrit manastira, otac Nikanor.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je ovaj manastir, kao jedini izdvojeni deo Hilandara koji mogu da posete žene. Otac Serafim i Dragana Vukadinović upoznali su je sa uskršnjim običajima i načinom života na ovom metohu, a Pashalis Papadimitriu pričao je o čuvenim Hilandarskim vinima. Kaja je, u čast Hilandara i predstojećeg praznika, pripremila Svetogorski bakalar sa suvim šljivama i Svetogorski kolač.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.