Najlepši i najsvečaniji praznik u Grčkoj je Vaskrs. Grci mu se raduju više nego Božiću i Novoj godini. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je Jerisos i sa
Anom Aivazidou i Areti Andoniou, uz kolače, kafu, jagnjetinu i jaja osetila je radost Vaskrsa u bratskoj Grčkoj.
– Sa ove dve dame bilo je uživanje kuvati. Dinamične, spretne, pričljive. Naravno, uz kaficu i prelep pogled na more jelo je moralo biti ukusno. U Jerisosu se svi poznaju, žene se druže i provode dosta vremena zajedno. Miran život u malom mestu na obali mora ljude upućuje jedne na druge. Ima tamo i naših žena, koje su se uklopile u sredinu i donele neka naša jela. Veliki broj Srba letuje u ovom mestu, a dolaze i tokom godine kada idu na Hilandar. Dolaze čitave porodice, žene ostanu u Jerisosu da se druže, a muškarci posećuju srpski manastir na Svetoj Gori – kaže Kaja.
Zvezda trpeze bile su supa magirica (tradicionalna supa od jagnjećih iznutrica i povrća) i šarena jaja. Uvek se tu nađe i drugih đakonija. Kaja je pripremala jagnjeću čorbu sa dolmama od vinove loze. Kombinacija ova dva jela u istom tanjiru sa jagnjetinom asocira na Vaskršnje dane posle dugog posta.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.