Vaskrs u Jerisosu: Nova epizoda Gastronomada u utorak, 11. aprila, u 15:05, na RTS 1

Najlepši i najsvečaniji praznik u Grčkoj je Vaskrs. Grci mu se raduju više nego Božiću i Novoj godini. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je Jerisos i sa
Anom Aivazidou i Areti Andoniou, uz kolače, kafu, jagnjetinu i jaja osetila je radost Vaskrsa u bratskoj Grčkoj.

– Sa ove dve dame bilo je uživanje kuvati. Dinamične, spretne, pričljive. Naravno, uz kaficu i prelep pogled na more jelo je moralo biti ukusno. U Jerisosu se svi poznaju, žene se druže i provode dosta vremena zajedno. Miran život u malom mestu na obali mora ljude upućuje jedne na druge. Ima tamo i naših žena, koje su se uklopile u sredinu i donele neka naša jela. Veliki broj Srba letuje u ovom mestu, a dolaze i tokom godine kada idu na Hilandar. Dolaze čitave porodice, žene ostanu u Jerisosu da se druže, a muškarci posećuju srpski manastir na Svetoj Gori – kaže Kaja.

Zvezda trpeze bile su supa magirica (tradicionalna supa od jagnjećih iznutrica i povrća) i šarena jaja. Uvek se tu nađe i drugih đakonija. Kaja je pripremala jagnjeću čorbu sa dolmama od vinove loze. Kombinacija ova dva jela u istom tanjiru sa jagnjetinom asocira na Vaskršnje dane posle dugog posta.

image_pdfPDFimage_printŠtampa