Za 8 osoba
225 g margarina
225 g šećera
5 jaja
220 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
200 g suvog grožđa
100 g brusnica
100 g suvih kajsija
1 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića
300 g marcipana
1-2 kašike marmelade od kajsije
Sirup od višanja
150 g smrznutih višanja
3 kašike šećera
Način pripreme
1. Višnje sipati u manju šerpu i dodati 3 kašike šećera, pa ušpinovati na umerenoj vatri, ocediti višak tečnosti.
2. U veću posudu za mešanje staviti margarin, šećer i 4 jaja. Izmešati sa mikserom dok se sastojci ne sjedine.
3. U drugu posudu sipati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić i đumbir. Dobro promešati. Sjediniti suve sastojke sa margarinom, šećerom i jajima. Promešati.
4. U dobijeno testo dodati seckane kajsije i ostalo suvo voće, višnje oceđene od viška tečnosti. Sve dobro promešati. U modlu za kuglof nasuti 1/3 mase za kolač poravnati pa prekriti sa marcipanom tako da se napravi ravnomeran sloj. Prekriti ostatkom mase za kolač.
5. Peći na temperaturi od 150 stepeni oko 2 sata i 15 minuta. Pečen kolač izvaditi iz modle tek kada se ohladi, premazati ga marmeladom od kajsije. Kolač može da se prekrije tankim slojem marcipana, razvući ga oklagijomi iskrojiti za veličinu kolača.
6. Od ostatka marcipana napraviti 11 kuglica veličine klikera, rasporediti ih ravnomerno po kolaču, premazati razmućenim jajetom pa ga ubaciti u rernu bliže gornjem grejaču da marcipan samo malo porumeni. Ohladiti i servirati kolač u jednom komadu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.