Za 6 osoba
Testo
3 jaja
100 g šećera
2 ½ dl mleka
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice soli
1 ½ dl ulja
600 g brašna
Fil
300 g malina
200 g šećera
500 g sremskog sira
1 jaje
100 g kisele pavlake
100 g kakao krema
Način pripreme
1. Fil: U šerpi odgovarajuće veličine ušpinovati maline sa šećerom. Ostaviti da se ohladi.
2. U drugoj posudipomešati sir, pavlaku i jaje. Kada se ohladi sve dobro promešati.
3. Testo: U posudu za mešanje sipati mlako mleko i dve kašike od pripremljenog šećera. Ostaviti sa strane da se kvasac aktivira, 10 minuta.
4. Kada se kvasac aktivira dodati jaja, ostatak šećera i so, zatim dobro sve promešati dok se sav šećer ne istopi.
5. Dodati brašno i ulje, zamesiti testo koje treba da bude meko. Ostaviti testo da raste 1 sat.
6. Testo podeliti na 20 delova i od svakog dela napraviti malu pogaču. Pogače poređati u pleh obložen papirom za pečenje.
7. U svakoj pogači napraviti udubljenje u koje se stavi malo kakao krema, a preko njega sipati fil.
8. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.