Kolač – vesnik jeseni
225 ml vina
200 g smeđeg šećera
100 g margarina sa maslacem
3 jaja
1 pomorandža
1 limun
175 ml mediteranskog ulja
225 g glatkog brašna
50 g brašna
1 kašika praška za pecivo
150 belog grožđa
4 kašike šećera
1 kašika cimet šećera
Glazura i dekoracija
50 g margarina
200 g čokolade za jelo i kuvanje
2 kašike ulja
1 pomorandža
50 g mlevenog keksa
100 g belog grožđa
čačkalice
Način pripreme
Sipati vino u malu šerpu. Ostaviti da provri i na srednjoj vatri kuvati još 10 minuta od trenutka ključanja. Nakon toga ostaviti ga sa strane da se ohladi.
Umutiti u jednoj posudi šećer i margarin sa mikserom. Dodavati tokom mućenja jedno po jedno jaje, pa ubaciti izrendanu koricu limuna i pomorandže. Ohlađeno vino i ulje dodati u smesu. Dodati brašno i prašak za pecivo i mutiti dok se sve ne sjedini.
Sipati testo u okrugli kalup sa pek papirom koji je posut sa malo brašna. Posuti grožđe prepolovljeno i bez koščica po vrhu, pa posuti šećer pomešan sa cimet šećerom. Peći 35 – 40 minuta u zagrejanoj rerni.
Dekoracija: Čokoladu, margarin i sok od pomorandže istopiti i dodati malo ulja. Ukrasiti kolač istopljenom čokoladom. Sačuvati malo glazure za grožđe. Svako zrno nataći na čačkalicu i umočiti do pola u čokoladu i njime ukrašavati kolač. Tako formirati grozd na kolaču ređajući zrna grožđa.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.