Zaprigana čorba
6 kašika ulja
3 kašike brašna
1-2 kašike slatke začinske paprike
1 l vode
1 kašičica suvog začina
1 kašičica suvog peršuna
Dekorcija
svež peršun
Goluždravi vrapčići
200 g brašna
1 kašičica soli
1,5 dl mlake vode
Pokidane gaće-lokšice
300 g brašna
3 jaja
1 žumance
1 kesica vanilin šećera
0,2 dl rakije
šećer u prahu
Način pripreme
1. Čorba: U šerpu sipati ulje, zagrejati ga, pa dodati brašno i uz mešanje propržiti. Dodati začinsku papriku i nastaviti mešanje na umerenoj vatri. Skloniti sa vatre da se malo ohladi pre dolivanja vode. Vodu dolivati uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Vratiti na vatru da prokuva uz stalno mešanje. Dodati suvi začin i peršun.
2. Goluždravi vrapčići: U posudu za mešanje sipati suve sastojke i uz mešanje dolivati vodu dok se ne dobije elastično, ali nešto mekše testo (kao za uštipke). Vlažnom kašikom uzimati testo i vrapčiće stavljati u kipuću vodu da se kuvaju dok ne isplivaju, nekoliko minuta.
3. Čorbu servirati sa vrapčićima, dekorisano svežim peršunom.
4. Pokidane gaće-lokšice: U posudu za mešanje sipati 200 g brašna i vanilin šećer, pa dodati jaja, žumance i rakiju. Umesiti meko i kompaktno testo. Ostatak brašna dodavati da se dobije željena tekstura. Testo poklopiti i ostaviti da odmori 20 minuta na toplom mestu. Testo istanjiti rukama pa razvući oklagijom na obrašnjavljenoj površini da bude što tanje. Radlom iseći testo na kvadrate jednakih dimenzija. Svaki kvadrat zaseći dva puta po sredini. Ostaviti da oblikovano testo odstoji između dve kuhinjske krpe 15 do 20 minuta. Pržiti testo u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju sa obe strane. Služiti posuto prah šećerom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.