Za 6 osoba
4 bataka sa karabatakom
2 glavice luka
3 kašike ulja
3 lovorova lista
3 čena belog luka
300 g paradajza
1 kašika suvog začina
½ litre paradajz pirea
½ dl belog vina
1 dl vode
prstohvat majorana
prstohvat bosiljka
Prilog
100 g palente
400 g provansa mix povrća
1 kašika kisele pavlake
Način pripreme
1. Očistiti i iseckati na rebarca crni luk. U zagrejano ulje propžiti luk, pa onda ubaciti batak i karabatak. Nakon kraćeg prženja ubaciti sitno sečen paradajz. Prodinstati.
2. Sve dobro začiniti bosiljkom, lovorovim listom, majoranom, suvim začinom i seckanim belim lukom. Naliti belim vinom, vodom i paradajz pireom pa ostaviti da se kuva.
3. Skuvati kačamak, pa u njega dodati kašiku kisele pavlake. Provansa mix povrće ubaciti u zagrejani tiganj da se prodinsta. Kada je sve gotovo servirati žgvacet sa kačamakom i povrćem.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.