Hrast je u našem narodu najsvetije drvo, a njegov žir ne pada daleko od klade. U ljudskoj ishrani upotrebljava se od najdavnijih vremena, a veliki značaj imao je u ishrani balkanskih naroda. Za zdrav i dugovečan život čovek je predodređen da se okrene prirodi i koristi njene plodove. Žir je prirodan proizvod, nastao bez upotrebe hemijskih preparata i zato ima blagotvoran uticaj na zdravlje.
Katarina Petrović, naš vredni gastronomad, obišla je stoletne hrastove šume i sa Aleksandrom Gavrićem otkrila kako se od žira pravi testo, gde se stavlja u poslastice, zašto je slađi ako se peče u pepelu, ali i da može da posluži kao zamena za kafu.
Sve o žiru i njegovim blagodetima u novoj epizodi Gastronomada, u utorak, 11. avgusta, u 12:15, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.