Potvrđeno je da je ječam jedna od najstarijih žitarica u Evropi. Sejao se još u kamenom dobu, a kultivisan je u starom Egiptu, Mesopotamiji i području starih evropski civilizacija. U Vavilonu se od njega pravila kaša i pivo, a prženi ječam često se služio kao važna životna namirnica. Ječam je žitarica koja uspeva i u hladnijim krajevima. Od ječma se u Srbiji od davnina pravio i bungur, koji je bio i glavna hrana u danima kada se obavljaju teški poslovi.
U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas kako da napravimo zlatarski posni bungur rolat. Gastronomad, nova epizoda u četvrtak, 18. novembra, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.