Za 4 osobe
Zlatarska boranija sa tikvom
450 g boranije
1 veća šargarepa
1 glavica crnog luka
1 glavica crvenog luka
1 dl vode
1 kašika suvog začina
2 dl mleka
1 kašičica suve majčine dušice
100 g suvih šljiva
3 kašike ulja
300 g očišćene tikve
50 g kisele pavlake
30 g kisele pavlake
Slatka tikva
400 g očišćene tikve
30 g margarina
2 jabuke srednje veličine
50 g oraha
50 g suvih brusnica
50 g suvih šljiva bez koštice
3 kašike meda
Način pripreme
1. Zlatarska boranija: U šerpu odgovarajuće veličine ubaciti sitno seckani crni i crveni luk, propržiti ga na ulju, dodati očišćenu i sitno seckanu šargarepu, pa nastaviti prženje dok šargarepa malo ne omekša.
2. Naliti sa vodom, dodati boraniju, pa onda naliti sa mlekom. Kuvati na laganoj vatri dok boranija ne omekša, oko 20 minuta. Začiniti sa kašikom suvog začina i majčinom dušicom.
3. Nakon toga dodati suve šljive i tikvu sečenu na manje komade, kuvati još nekoliko minuta.
1. Slatka tikva: U odgovarajućoj posudi otopiti margarin, dodati narendanu očišćenu tikvu i na listiće sečenu oćišćenu jabuku, zasladiti medom.
2. Zatim dodati suve brusnice, krupno mlevene orahe i suve šljive bez koštica. Dinstati na umerenoj vatri dok namirnice ne omekšaju.
3. Servirati toplo ili hladno, po izboru.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.