Za 4 osobe
400 g kora za pitu
500 g sremskog sira
150 g mocarele
50 g parmezana
6 jaja
200 g spanaća
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 paprika
150 g kobasica
1 kašika kisele pavlake
origano
so i biber
Prilog
sezonska salata
Način pripreme
1. U većoj činiji pomešati sremski sir, narendanu mocarelu i parmezan. Dodati spanać oceđen od vode i jaje, pa smesu promešati mikserom da se sve namirnice sjedine. Izdinstati na malo ulja sitno seckani crni i beli luk. Posoliti ih, pa i njih dodati u smesu. Zatim papriku i kobasicu iseckati na kockice tj. sitne komade pa i njih dodati u smesu. Sve to začiniti sa ½ kašičice soli, biberom i origanom.
2. Tepsiju premazati uljem. U nju složiti 4-5 kora, jednu preko druge, a svaku poprskati sa po nekoliko kapi ulja. Zatim ravnomerno rasporediti pripremljeni fil u kome treba napraviti 4 udubljenja tj.”gnezda”. U svako gnezdo razbiti po jedno jaje. Pažljivo prekriti fil i jaja sa 4-5 kora tako što svaku koru treba poprskati sa par kapi ulja i premazati sa malo umućenog jajeta. Ušuškati krajeve kora. U preostalo jaje dodati kiselu pavlaku, promešati pa time preliti pitu.
3. Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 40 minuta, s tim što jenakon dvadesetog minuta potrebno pitu pokriti aluminijumskom folijom.
4. Uz toplo jelo servirati sezonsku salatu.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.