Za 6 osoba
1 kg cvekle
1 kg svežeg kupusa
1 glavica crnog luka
2 dl paradajz pirea
1 kašika šećera
1 kašika sirćeta
½ dl ulja
1 ½ l vode
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
400 gr mešavine povrća za čorbu
Dekoracija
sveža mirođija
kisela pavlaka po ukusu
Način pripreme
1. Očistiti i sitno iseckati crni luk. U odgovarajućoj posudi dodati ulje, pa propržiti crni luk. U luk dodati mešavinu povrća za čorbu. Naliti vodom, prokuvati. Kad prokuva u posudu dodati na rezance iseckan svež kupus.
2. Očistiti i izrendati cveklu pa je dodati u šerpu i nastaviti kuvanje. Nakon deset minuta kuvanja dodati paradajz pire, začiniti biberom i suvim začinom i sipati kašiku sirćeta.
3. Nastaviti sa kuvanjem još 15 minuta, odnosno dok se povrće ne skuva, probati ukus. Boršč treba da je nakiselo-slatkastog ukusa.
4. Servirati toplo dekorisano kiselom pavlakom i grančicama mirođije.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.