Brodet
1 hobotnica
10 kozica
4 lovorova lista
so
1 veza mladog crnog luka
1 veza mladog belog luka
2 glavice crvenog luka
4 čena belog luka
1 kašika suvog začina
½ kašičice suvog ruzmarina
½ kašičice suvog bosiljka
½ kašičice belog bibera
½ kašičice crnog bibera
2 kašike koncentrata paradajza
1 dl belog vina
½ veze sitno seckanog peršuna
5-6 listova sveže nane
1 kašičica šećera
1 kašičica slatke mlevene paprike
sok od ½ limuna
1 ceo limun isečen na kolutove
ulje
Palenta
1 l vode
300 g palente
½ veze peršuna
10-ak listova sveže nane
4 čena belog luka
1 kašika suvog začina
30 g margarina sa maslacem
½ dl maslinovog ulja
Način pripreme
1. Hobotnicu kuvati u vodi sa malo soli, lovorom (2 lista) i malo ulja, oko 50 minuta. Ostaviti da se ohladi. Sačuvati vodu u kojoj se kuvala hobotnica.
2. U plićoj šerpi zagrejati ulje. U ulju propržiti sitno seckani crveni luk, na kolutive isečen mladi luk i sitno seckani beli luk dok ne omekša.
3. Hobotnicu iseći na manje komade (izvaditi zub) i staviti u šerpu sa omekšalim lukom. Sve dobro promešati i nastaviti dinstanje na tihoj vatri. Dodati suvi začin, bosiljak, lovor (2 lista) ruzmarin, koncentrat paradajza, slatku mlevenu papriku, sitno seckan peršun, nanu, šećer i naliti vodom u kojoj je kuvana hobotnica. Na kraju dodati gambore, sok od limuna i belo vino. Ostaviti da se krčka 10 minuta, odnosno da ispari višak tečnosti. Pred kraj dodati nekoliko kolutova limuna.
4. U ključalu vodu staviti začine, skloniti sa vatre i dodati ulje i margarin. Uz mešanje dodavati palentu i kuvati dok se ne zgusne do željene konzistencije. Izliti u posudu za serviranje da se malo ohladi.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.