Čili, svež ili u prahu, koristi se najčešće kao začin u pripremi slanih jela, ali i slatkiša i napitaka. U svim svetskim kuhinjama poznati su ljuti umaci sa čilijem. Američki starosedeoci od davnina upotrebljavaju čili papriku kao lek. Koristi se i u indijskoj, kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini. Kulture koje ga upotrebljavaju u većim količinama imaju značajno manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.
U našim krajevima, u kojima postoji tradicija ljutih jela, čili postaje sve popularniji. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, pripremiće nam vege čili i neobične i ukusne ljute keksiće.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 19. aprila, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.