Ćureći bataci na provansalski način sa domaćom testeninom

Ćureći bataci na provansalski način sa domaćom testeninom

800 g ćurećeg bataka
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1 kašika kapra
5 zelenih maslina
kora 1 pomorandže
kora 1 limuna
2 lista lovora
150 g celera
2 šargarepe
2 dl vina
4 dl pasiranog paradajza
1 patlidžan
2 kašike ljutog ajvara
so
biber crni mleveni
suvi začin
1 grančica ruzmarina
ulje

Domaća testenina

300 g brašna
3 jaja
so
voda po potrebi

Način pripreme

1. Od svih sastojka za testeninu umesiti nešto tvrđe elastično testo. Testo ostaviti da odmori 30 minuta.

2. Ćuretinu iseći na krupnije kocke i dobro začiniti solju i biberom. Obrašnjaviti i opeći u dubljoj šerpi na ulju.

3. Izvaditi opečenu ćuretinu i u šerpu dodati još ulja. Propržiti luk isečen na rebarca, dodati rendani celer i šargarepu. Po potrebi naliti malo vode. Dodati patlidžan isečen na kocke, opečeno ćureće meso, sitno seckani beli luk, oceđen kapar, kore citrusa, lovorov list, ajvar, masline, suvi začin i ruzmarin.

4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i poklopljeno peći 20 minuta. Spustiti temperaturu na 150 stepeni i nastviti pečenje još 40 minuta.

5. Premesiti testo i istanjiti ga oklagijom ili mašinom za testeninu. Iseći u željene oblike i kuvati u kipućoj slanoj vodi nekoliko minuta.

6. Nakon pečenja izvaditi kore citrusa i jelo služiti toplo sa domaćim rezancima.

image_pdfPDFimage_printŠtampa