Salata od kupina, cvekle i kozjeg sira sa krutonima od maka
600 g cvekle
175 g divljih kupina
3 šake lista cvekle
1 veza vlašca
200 g tvrdog kozjeg sira
Za krutone
3 kriške integralnog hleba
1 kašika ulja od repice
1 kašika maka
so
Preliv
50 g divljih kupina
3 ½ kašike sirćeta
2 kašike ulja od repice
2 kašičice mlevene slačice
1 kašika džema od kupina
1 glavica crvenog luka
so
biber
Način pripreme
Skuvati cveklu. Ostavite da se ocedi i ohladi, potom oljuštiti koru.
Za krutone: zagrejati rernu na 180 C° sa upaljenim ventilatorom. Obrezati koricu sa hleba i iseći hleb na krupne krutone. Preliti uljem i makom, dodati malo soli, a zatim rasporediti na pleh i peći 8 minuta dok ne postane hrskavo. Ostaviti da se ohladi.
Preliv: kupine lagano zgnječiti kašikom. U posudu dodati sitno seckan crveni luk, sirće, ulje, mlevenu slačicu i džem sa malo soli i bibera. Umešati zgnječene kupine sa ostalim sastojcima.
Na tanjir posuti lišće cvekle, poređati skuvanu i oljuštenu cveklu isečenu na polukrugove. Posuti ispečenim krutonima, preliti salatu prelivom i ukrasiti iseckanim kozijim sirom i svežim kupinama.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.