Za 8 osoba
Testo (mrvice)
300 g brašna
180 g smeđeg šećera
250 g margarina
1 kašičica đumbira u prahu
Fil od voća
500 g jabuka
200 g smrznutih višanja
50 g smeđeg šećera
2 kašike skroba
1 dl pavlake za kuvanje
Dekoracija
sladoled
šlag
Način pripreme
1. Zagrejati rernu na 180 stepeni.
2. Oljuštiti jabuke i iseći na kockice 1 x 1 cm.
3. U posudi za mešanje dobro pomešati šećer, brašno i đumbir, uz mešanje dodati kocke margarina i mešati mikserom dok se ne dobije masa koja podseća na krupne prezle.
4. U drugu posudu staviti sve sastojke za voćni fil i promešati lagano, da bi voće zadržalo oblik.
5. Posudu za pečenje premazati margarinom i prvo u nju nasuti voćni fil, a zatim posuti ravnomerno testom (mrvicama).
6. Peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni.
7. Dekoracija: lenju pitu služiti toplu, dekorisanu sladoledom i šlagom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.