Hačajlija
200 g oraha
1 kg brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
7 dl ulja
175 g šećera
2 dl kiselog mleka
3 jaja
Sirup
1 l vode
1 kg šećera
2 kesice vanilin šećera
Prijesnac sa lukom i surutkom
1 veća glavica crnog luka
500 g kukuruznog brašna
500 g mladog sira
300 g kajmaka
½ l surutke
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica suvog začina
ajvar za serviranje
Način pripreme
1. Hačajlija: U posudi za mešanje umutiti jaja i šećer. Kada se sjedine dodati ulje i kiselo mleko i nastaviti mešanje. U brašno dodati prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa uz mešanje dodavati u dobijenu masu. Mešati dok se sve ne sjedini. Presuti u šerpu odgovarajuće veličine i na umerenoj vatri kuvati oko 10-15 minuta uz neprekidno mešanje. Pri kraju dodati krupno seckane orahe.
2. Dobijenu masu preliti u tepsiju prethodno nauljenu i obrašnjavljenu. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.
3. Pred kraj pečenja napraviti sirup tako što se u šerpu odgovarajuće veličine sipaju šećer, vanilin šećer i voda i uz povremeno mešanje kuva dok se sav šećer ne istopi.
4. Pečen kolač polako zaliti toplim sirupom. Ostaviti da kolač upije sirup i da se ohladi.
5. Prijesnac: U posudu za mešanje sipati sir, surutku i kajmak i dobro promešati. Dodati kukuruzno brašno u koje se prethodno doda prašak za pecivo i suvi začin, pa sve dobro promešati. Pri kraju mućenja dodati luk.
6. Izliti u pleh prethodno obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40 minuta.
7. Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi. Služiti toplo ili hladno sa ajvarom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.