Za 4 osobe
4 komada bataka sa karabatakom
300 g slanine
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 dl crvenog vina
2 ½ dl supe
2 kašike džema od kupine
malobrašna
ulje
so
kašičica bibera u zrnu
lovorov list
svež ruzmarin
Prilog
palenta
Način pripreme
1. U tiganju, na srednje jakoj vatri, na malo ulja propržiti slaninu, dok ne postane hrskava. Izvaditi je na tanjir.
2. Sa bataka i karabataka odstraniti kozu. Posoliti ih i uvaljati u brašno. Tako pripremljenu piletinu propržiti u preostaloj masnoći od slanine.
3. U šerpi, na malo ulja popržiti crni i beli luk dok ne dobiju staklastu strukturu. Zatim u šerpu dodati vino i supu. Kada provri dodati izmrvljen biber i džem. Zatim u šerpu dodati piletinu, slaninu, lovorov list i grančicu svežeg ruzmarina. Sačekati da jelo provri, pa vatru smanjiti na umerenu. Poklopiti šerpu.
4. Kuvati jelo 40 minuta, dok piletina ne omekša, povremeno mešajući.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.