Za 4 osobe
100 g margarina
150 g brašna
1 lvode
100 g graška
30 g crnog luka
500 g junećeg mesa
1 kašićica suvog začina
½ kašičice suvog začina
½ kašičice bibera
½ muskatnog oraščića
Za paniranje i pohovanje
50 g brašna
2 jaja
50 g prezli
½ dl ulja
Sos
4 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašika kečapa
Dekoracija
svež peršunov list
Način pripreme
1. Iseći meso na trake i naliti sa vodom. Staviti da se kuva. Grašak skuvati posebno. Skuvano meso izvaditi iz supe da se hladi, supu sačuvati za nalivanje, grašak procediti i ohladiti.
2. Usitniti grašak i meso. Očistiti i sitno iseckati crni luk. U odgovarajućoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno lagano mešajući dok se ne dobije ujednačenagusta masa bez grudvica. Nakon toga dodavati supu uz lagano mešanje, crni luk, začine i sitno seckano meso i grašak, da se dobije gusta masa.
3. Dobro ohladiti masu u frižideru, nekoliko sati. Od ohlađene mase praviti loptice veličine oraha. Loptice uvaljati u brašno, pa u razmućena jaja, zatim u prezle.
4. Pržiti u dubljoj masnoći dok ne dobiju zlatnožutu boju.
5. Sos: od pavlake, majoneza i kečapa napraviti sos, služiti uz tople Holandske ćufte, dekorisati peršunom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.