Za 4 osobe
Testo
2 kašike mlečnog margarina
5 jaja
4 dl mleka
400 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
Slani fil
200 g kačkavalja
50 g šampinjona
100 g slanine pančete
1 ljuta papričica
1 manja glavica crnog luka
Dekoracija
svež bosiljak
čeri paradajz
Slatki fil
jabuka
2 kašike mlečnog margarina
2 kašike kristal šećera
1 kašičica cimeta
50 g crne čokolade
šećer u prahu
Način pripreme
1. U većoj činiji mikserom umutiti jaja, margarin i so. Dodati mleko, pa ponovo sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo i nastaviti sa mućenjem sve dok se ne dobije ujednačena masa. Gustina testa treba da je za nijansu gušća od domaćeg testa za palačinke.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati 2/3 pripremljene mase. Ravnomerno je rasporediti. Preko testa narendati kačkavalj, zatim luk isečen na rebarca i papričicu isečenu na kolutove. Isto tako rasporediti slaninu isečenu na tanke režnjeve i šampinjone isečene na listiće.
3. Tepsiju staviti u pečnicu zagrejanu na 200 stepeni na 20 minuta. Pri serviranju slanu palačinku ukrasiti bosiljkom i čeri paradajzom.
4. U manjoj šerpi rastopiti margarin i kristal šećer. Dodati cimet i jabuke isečene na listiće. Sve krčkati par minuta na umerenoj temperaturi tj. sve dok jabuke ne omekšaju.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Sipati u tepsiju preostalo testo pa ga ravnomerno rasporediti. Po njemu poređati listiće jabuke i komadiće čokolade. Peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni, 20 minuta.
6. Pri serviranju slatku palačinku, po želji, posuti prah šećerom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.