300 g pirinča
6 dl mleka
50 g margarina
4 kašike šećera
1 kašičica arome vanile
70 g suvog grožđa
70 g suvih kajsija
150 g lešnika i oraha
200 g džema od šljiva
250 g kora za pitu
1 jaje
1 kesica rum šećera
300 g čokolade za kuvanje
½ dl vode
Način pripreme
1. U odgovarajuću šerpu sipati mleko, dodati aromu vanile i šećer.
2. U tiganju ispeći orahe i lešnike, pa ih samleti na krupno rende.
3. Pirinač sipati u šerpu odgovarajuće veličine i naliti vodom tako da bude prekriven još jedan santimetar preko. Staviti da se kuva, a kada pirinač upije višak vode nalivati malo po malo pripremljenim mlekom sa šećerom i aromom vanile. Uz povremeno mešanje kuvati dok se pirinač ne skuva. Na kraju dodati margarin, pa presuti u drugu činiju i mešati sa sitno seckanim suvim voćem i krupno mlevenim orasima i lešnicima. Dobro promešati i ostaviti da se malo prohladi.
4. Kore iseći na četvrtine.
5. Dva lista kora staviti unakrst jedne preko drugih i na sredinu staviti 1 kašiku smlačenog pirinča, preko toga malo džema od šljiva i preko toga još malo pirinča. Napraviti paketić i uvezati termostabilnim najlonom.
6. Paketiće premazati jajetom umućenim sa malo vode i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 15 do 20 minuta.
7. U posudu za otapanje staviti izlomljenu čokoladu sa malo vode i rum šećerom. Otopiti čokoladu na pari uz dodavanje vode dok se ne dobije željena gustina čokolade.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.