Kuglice od jabuka
1 kg jabuka
1 pomorandža
1 dl vode
300 g šećera
50 g prezli
1 dl suncokretovog ulja
30 g cimeta
Dekoracija
1 veza nane
sveže jestivo cveće
½ kašičice cimeta
1 list pek papira
Način pripreme
Jabuke i pomorandže oprati pre upotrebe.
Jabuke oljuštiti i izrendati. Koru od pomorandže izrendati i iscediti sok.
Na laganu vatru staviti ekspres lonac i dodati rendanu jabuku, polovinu mere šećera (150 g), vodu, sok i koru od pomorandže.
Kuvati dva sata ili dok jabuke ne postanu kašaste. Ostaviti masu da se ohladi. U prohlađenu masu dodati prezle da pokupe višak vlage. Kada je masa spremna, uz pomoć ulja formirati kuglice. Kuglice uvaljati u preostalu količinu šećera i cimeta.
Napraviti fišek od pek papira, i u njega stavljati kuglice koje su dodatno dekorisane mlevenim cimetom, grančicama nane i jestivim cvećem.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.