Za 4 osobe
3 veće jabuke
sok jednog limuna
1 jaje
2 dl piva
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
ulje za prženje
brašno za prženje
Preliv
sladoled
marmelada
Način pripreme
1. Oljuštiti i očistiti jabuke, iseći ih na kolutove i preliti limunovim sokom da ne potamne.
2. U posudu za mešanje sipati sve sastojke i dobro promešati mikserom dok se ne dobije masa nešto gušća nego za palačinke.
3. U dubljem tiganju zagrejati ulje (jabuke se prže u dubokom ulju).
4. Svaki od kolutova uvaljati u brašno, a zatim potopiti u masu.
5. Pržiti u ulju nekoliko minuta dok testo ne dobije zlatno žutu boju.
6. Nakon prženja ocediti jabuke na papirnom ubrusu da se ocedi višak ulja.
7. Servirati toplo, po želji sa sladoledom i marmeladom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.