Jagnjeće kofte
300 g mlevenog jagnjećeg mesa
30 g suvih kajsija
30 g očišćenih pistaća
2 kašičice Ras el Hanout začina
10 g morskesoli
5 g šarene mešavine bibera
30 g kuvanog kus-kusa
Kus-kus sa leblebijama
100 g kus-kusa
2 dl vode
400 g kuvanih leblebija
½ veze svežeg peršuna
½ veze svežeg korijandera
½ sveže nane
1 kašika soka od limuna
10 g morske soli
5 g šarene mešavine bibera
2 kašike mediteran ulja
Namaz od grčkog jogurta
400 g grčkog jogurta
¼ kašičice suvog origana
¼ kašičice belog luka u granulama
¼ kašičice dimljene paprike
10 g morske soli
Salata sa maslinama i orasima
400 g zelenih maslina bez koštica
100 g seckanih oraha
1 glavica crvenog luka
1 paradajz
1 žuta paprika babura
20 g seckanog korijandera
20 g seckane sveže nane
10 g seckanog peršuna
30 ml limunovog soka
3 kašike mediteran ulja
10 g kuhinjske soli
5 g šarene mešavine bibera
Način pripreme
Kofte: U većoj posudi sjediniti mleveno jagnjeće meso, Ras el Hanout, so i biber. Dodati seckane pistaće, kockice suve kajsije i skuvani kus-kus. Sjediniti smesu. Oblikovati kofte rukama. Peći u fritezi na vruć vazduh (ili rerni) na 180°C oko 15 minuta.
Kus-kus sa leblebijama: Kus-kus preliti ključalom vodom u odnosu 1:2. Pokriti posudu providnom folijom i ostaviti 15 minuta da upije tečnost, odnosno dok ne postane rastresit. Dodati seckanu nanu i korijander, limunov sok, mediteran ulje, so i biber. Dodati kuvane leblebije i sve promešati. Koristiti kao prilog koftama.
Jogurt-namaz: U činiji pomešati grčki jogurt, beli luk u granulama, suvi origano, dimljenu papriku i so. Promešati i ostaviti u frižider do serviranja.
Salata: Iseći luk na rebarca, paradajz i papriku na kockice. Sve staviti u veću činiju. Dodati masline, seckanu nanu i korijander. Začiniti limunovim sokom, mediteran uljem, solju i biberom. Promešati i posuti orasima i peršunom.
Serviranje: Na tanjir staviti kus-kus sa leblebijama kao osnovu. Preko poređati tople kofte. Po želji dodati kašiku jogurt-namaza. Poslužiti uz salatu i dekorisati peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.