Za 2 osobe
400 g junećeg bifteka
manja glavica stepenirnog luka
200 g šampinjona
2 kisela krastavca
50 ml belog vina
kašičica senfa
2 kašike brašna
so i biber
½ veze peršuna
kocka supe
2dl vode
margarin
ulje
Testo za lepinje
½ pakovanja kvasca
500 g brašna
2dl vode
½ kašičice soli
½ kašičice šećera
žumance
Dekoracija
zelena salata
paradajz
kisela pavlaka
Način pripreme
1. Lepinje: razmutiti kvasac, šećer i so u mlakoj vodi. Sjediniti sa brašnom i umesiti glatko testo. Ostaviti da odstoji 30 minuta. Testo premesiti, formirati 2 lepinje. Pleh podmazati margarinom. Lepinje peći u zagrejanoj pećnici na 220 stepeni, 15 minuta. Izvaditi ih, premazati žumancetom, pa ih vratiti u rernu na jos 5 minuta.
2. Uvaljati komadiće bifteka u brašno i odstraniti višak. Zagrejati ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Propržiti komadiće bifteka, pa ih izvaditi sa strane.
3. U tiganj dodati preostalo ulje i na njemu propržiti crni luk. Posoliti. Dodati pečurke i kisele krastavčiće, pa začiniti senfom. Dobro promešati. U tiganj vratiti biftek, pa naliti vino i fond (2dl vode i kocka supe). Začiniti biberom, krčkati dok sos ne postane srednje gust. Često mešati.
4. Lepinje preseći, izvaditi višak testa i u njih servirati Junetinu Stroganov. Preko serviranog Stroganova staviti po želji pavlaku.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.