Levač je istorijska oblast, koja obuhvata južne delove Šumadije i mali deo Pomoravlja. Nalazi se između planine Juhor na istoku, Gledićkih planina na zapadu i Crnog vrha na severu. Stanovništvo se pretežno bavilo zemljoradnjom, pa su u vreme radova u polju angažovani nadničari ili su sazivane mobe, kao stari običaj međusobnog pomaganja. Tradicija nalaže, kako kaže muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini Jasmina Trajkov, da se glavni obrok se služi na njivi i naziva se „kopački ručak“. Sprema ga najstarija žena u kući, a poslužuju ga mlađe žene.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je planinu Juhor i od poznatog kuvara Veljka Milanovića naučila kako se priprema moderna verzija ovog tradicionalnog obroka – svinjski medaljoni u sosu od šumskih pečuraka, a u studiju je, kao dodatak, napravila i burgere sa pomfritom od šargarepe.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.