Kurkoto
200 g brašna
2 jaja
½ dl ulja
200 g feta sira
4 dl vode čaše vode
1 tikvica
1 kašičica suvog začina
½ kašičice suvog bosiljka
so
Za serviranje
ajvar
Slatki Kurkoto
200 g brašna
2 jaja
½ dl ulja
200 g mladog sira
400 ml vode
150 g bundeve
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica cimet šećera
½ kašičice soli
Za serviranje
džem od šipurka
Način pripreme
1. U posudu za mešanje odgovarajuće veličine sipati vodu i uz mešanje dodati brašno i so. Zatim dodati jaja, ulje, suvi začin, bosiljak, rendanu tikvicu i sir izmrvljen na sitnije komade. Sve lagano promešati.
2. Presuti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 60 minuta. Služiti toplo sa ajvarom.
3. Slatki kurkuto: U posudu za mešanje odgovarajuće veličine sipati brašno i vodu i dobro promešati. Dodati šećer, jaja, vanilin šećer, so, cimet šećer i sir izmrvljen na sitnije komade. Na kraju dodati rendanu bundevu i ulje i lagano promešati.
4. Presuti u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 60 minuta. Služiti toplo sa džemom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.