Za 12 komada
4 jaja
180 g šećera
300 g čokolade
210 g margarina
2 kašike kakao praha
200 g brašna
malo čili papričice u prahu
300 g smrznutih višanja
sladoled od vanile
Način pripreme
1. Na pari istopiti 200 g čokolade i 200 g margarina sa dodatkom kakao praha, mešati dok se ne dobije kompaktna masa.
2. U manju šerpu sipati 4 kašike šećera i smrzute višnje. Kuvati uz mešanje na umerenoj vatri dok se sav šećer ne istopi i ne dobiju višnje u gustom slatkom sirupu.
3. U posudi za mešanje dobro umutiti šećer i jaja. Zatim dodati masu od čokolade, dobro promešati da se sjedini pa dodati malo čili papričice i brašno, mešati dok se sve ne ujednači.
4. Podmazati modle preostalim margarinom i svaku obrašnjaviti. U svaku modlu sipati do pola mase za kolač, dodati kockicu čokolade i jednu višnju u svaku pojedinačno, a nakon toga sipati ostatak mase za kolač da višnja i čokolada ostanu u sredini, a modle budu pune.
5. Peći na temperaturi od 200 stepeni oko 7 minuta. Kolač izvaditi iz modle i servirati topao sa kuglom vanile.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.