Za 6 osoba
Lepinja sa jajima
500 g brašna
3 dl mlake vode
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
200 g spanaća
6 jaja
1 jaje za premazivanje
Ljubavni kolač
400 g brašna
1,5 dl mleka
½ dl vode
3 kašike meda
1 kašičica soli
Način pripreme
1. Lepinja sa jajima: Sitno iseckati svež ili zamrzuti spanać. U mlaku vodu sipati kvasac i šećer i sačekati da proradi.
2. U odgovarajućoj posudi za mešanje sipati brašno, so i spanać i sve dobro zamesiti sa mlakom vodom u kojoj je aktiviran kvasac. Ostaviti da testo naraste na toplom mestu oko 30 minuta.
3. Naraslo testo premesiti, istanjiti ga u obliku pogače i staviti u pleh. Premazati razmućenim jajetom i utisnuti 6 celih jaja u pogaču.
4. Peći 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
5. Za ljubavni kolač povezati sve sastojke u odgovarajućoj posudi, testo podeliti u 4 jufke i ostaviti da odstoji 20 minuta.
6. Od jufki napraviti prstenove i peći ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.