Mimama
2 kuvana krompira
2 glavice crvenog luka
3 čena belog luka
¼ glavice kupusa
1 žuta paprika
1 paradajz
200 g svežih rezanaca
2 jaja
3 kašike slatke začinske paprike
½ kašičice ljute začinske paprike
4 kašike soja sosa
1 kašičica suvog začina
½ kašičice mlevenog bibera
voda
ulje
1 kriška limete
svež peršun
Čučur bavang – Uštipci od luka i kupusa
300 g brašna
1 jaje
50 g kupusa
3 glavice crnog luka
½ kesice praška za pecivo
1 kašičica suvog peršuna
1 kašičica suvog začina
1 kašičica šećera
5-7 dl vode
Jampo Jampo Pisan – Izvolite, izvolite Banana
3 banane
3 kašike šećera
1 kesica cimet šećera
½ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
9 kašika brašna
džem od šipurka
Način pripreme
1. Mimama: U tiganju zagrejati ulje. Propržiti luk isečen na rebarca pa dodati beli luk isečen na listiće da omekšaju. Dodati vodu po potrebi. U začinsku papriku dodati vodu i dobro promešati tako da se dobije kompaktna pasta. Pastu od paprike dodati u tiganj sa lukom i dobro promešati. Po potrebi dodati još vode. Nakon toga u tiganj dodati kupus isečen na rezance pa potom papriku na štapiće, pržiti i po potrebi dodati malo vode. Začiniti suvim začinom, biberom, soja sosom i ljutom mlevenom paprikom po ukusu. Kada kupus malo omekša, dodati paradajz isečen na kriške, promešati i ostaviti da malo omekša. Dodati rezance, dobro promešati i kada malo omekšaju, sve u tiganju malo pomeriti u stranu i na slobodnom delu dodati 2 jaja, promešati ih u tiganju i prekriti ih povrćem i rezancima. Nakon nekoliko minuta sve dobro promešati i dodati kuvan krompir i uštipke od luka i kupusa. Servirati toplo sa kriškom limete dekorisano peršunom.
2. Uštipci od luka i kupusa: Luk i beli luk iseći sitnokupus na tanke trake i izgnječiti rukama. Pomešati pa dodati začine, prašak za pecivo jaje pa dobro promešati. Dodati brašno i za početak 5 dl vode. Promešati da se dobije masa ni previše gusta ni previše tečna, a da može da se kašikom prebacuje u tiganj sa dubokim vrelim uljem. U dubljem tiganju zagrejati ulje i pržiti uštipke dok ne dobiju zlatno žutu boju i postanu hrskavi.
3. Izvolite, izvolite Banana: Izgnječiti banane i dodati šećer, cimet šećer i prstohvat soli, sve dobro promešati, uz stalno mešanje dodavati brašno, kada je masa gotova dodati prašak za pecivo i još jednom dobro promešati. U dubljem tiganju zagrejati ulje, kašikom prebacivati testo u tiganj. Pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvaditi iz ulja na papirni ubrus da bi se ocedio višak ulja. Servirati sa džemom od šipurka.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.