Moči (Mochi)
Moči testo
100 g pirinčanog brašna
60 g kukuruznog skroba
60 g šećera
360 g mleka
40 g margarina
Čokoladno punjenje
4 kašike pšeničnog brašna
500 ml mleka
4 kašike šećera
200 g čokolade
1 kašičica cimet-šećera
Za posipanje
50 g kukuruznog skroba
Način pripreme
Za čokoladno punjenje u šerpu sipati mleko, dodati brašno i šećer. Kuvati, kad se zgusne dodati cimet-šećer, margarin i čokoladu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za moči pomešati sve suve sastojke u jednu posudu, pa naliti mleko i sve dobro sjediniti. Prekriti providnom folijom i staviti u mikrotalasnu pećnicu 3-4 minuta. Dodati margarin.
Dugo i snažno mesiti, da bi testo postalo žilavo. Za bolju teksturu testo izlupati. Formirati jednake kuglice, zatim ubaciti ih u skrob, razvući oklagijom na radnoj površini.
Ubaciti u činiju, koja ima oblik močija (polu lopte). Puniti čokoladnim punjenjem i zatvoriti.
Ozoni – Japanska novogodišnja supa
Daši (Dashi)
1,5 l vode
5 listova nori algi
50 g suvih šitaki pečuraka
Supa
400 g rotkve
2 šargarepe
1 kašika soja sosa
1 kašika sakea
1 kašičica kuhinjske soli
Slani moči
100 g pirinčanog brašna
30 g kukuruznog skroba
180 g mleka
20 g margarina
Za serviranje
2 pečena močija
2 štapića surimija
½ veze peršuna
Način pripreme
Dashi (Daši): Alge i pečurke skuvati u 1,5 l hladne vode. Kada provri, smanjiti temperaturu. Kuvati nekoliko sati, pa procediti.
Rotkvu iseći na krupne kocke, šargarepu na kolutove. U gotov daši dodati povrće. Kada povrće omekša, začiniti soja sosom, sakeom i solju.
Slani moči: Pomešati sve suve sastojke u jednu posudu pa naliti mleko, sve dobro sjediniti. Prekriti providnom folijom i staviti u mikrotalasnu pećnicu 3-4 minuta. Dodati margarin. Dugo i snažno mesiti da bi testo postalo žilavo. Za bolju teksturu testo izlupati. Testo razvući, debljine oko 3 cm, iseći na kocke, staviti na rešetke u peći. Peći na 200°C 10-15 minuta.
U činiju za supu staviti pečeni moči i surimi štapiće sečene na romboide, pa naliti gotovom supom, posuti seckanim peršunom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.