Pasta sa paradajzom
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
2 stabljike celera
800 g paradajz pelata
1 veza svežeg bosiljka
2 kašike mediteran ulja
½ kašičice kuhinjske soli
Špagete
300 g špageta
½ kašičice kuhinjske soli
voda za kuvanje špageta
Dekoracija
30 g parmezana
Način pripreme
U šerpu sipati ulje, sitno seckan crni luk, šargarepu i celer seckan na kockice i dinstati. Dodati sitno seckan beli luk, pelat, so i listove bosiljka. Nastaviti kuvanje na tihoj vatri oko pola sata. Kuvani sos ostaviti da odstoji 15 minuta.
U proključalu vodu dodati so, a zatim dodati špagete. Kada su kuvane al dente, procediti i ohladiti pod mlazom hladne vode. Skuvanu testeninu servirati u tanjir i preliti sosom.
Posuti parmezanom i listovima svežeg bosiljka.
Domaća čokolada
90 g sirovog organskog kakao putera
60 g organskog kakaa
6 kašika kokosovog šećera
Dekoracija
latice ruža
mix dekorcija za kolače
lešnik
suvo voće
Način pripreme
Na pari istopiti kakao puter. Postepeno dodavati kakao i kokosov šećer i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa. Na dno kalupa izmrviti latice ruža i miks dekoracija za kolače. Izliti kutlačom pripremljenu čokoladu u kalupe. Protresti kalup da izađe sav višak vazduha. Zatim odozgo, opet posuti miks dekoracija za kolače, lešnik i suvo voće. Tako pripremljenu smesu staviti u frižider da se hladi i stegne. Dekoracija se može menjati, po želji. Čokoladu možete uviti u celofan i čuvati na hladnom mestu.
Straćatela – Italijanska pileća čorba
Pileći fond
500 g pilećeg filea
2 šargarepe
1 koren paškanata
1 glavica crnog luka
½ veze peršuna
1 kašičica kuhinjske soli
½ kašičice bibera šarena mešavina
4 lovorova lista
Legir
3 žumanca
3 kašike parmezana
Dekoracija
½ veze svežeg peršuna
Način pripreme
U hladnu vodu dodati šargarepu isečenu na četvrtine, crni luk na pola, paškanat i piletinu. Kuvati na najvišoj temperaturi dok ne proključa a zatim smanjiti na najnižu temperaturu. Ostaviti da se kuva dok povrće i meso ne omekšaju. Gotovi fond procediti, šargarepu iseći na kolutove, a meso iscepkati filjuškom.
Vratiti na ringlu da proključa, skloniti sa ringle, pa dodati umućeno žumance sa rendanim parmezanom. Dekorisati sitno seckanim peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.