Za 6 osoba
500 g pasulja
4 glavice crnog luka
1 lovorov list
300 g slanine
300 g svinjskog suvog mesa
1 crvena paprika
4 čena belog luka
½ kašičice bibera
1 kašičica aleve paprike
1 dl ulja
Prilog
450 g carske mešavine povrća
Način pripreme
1. Pasulj potopiti na 24 sata, zatim ga preprati i dobro skuvati unapred sa glavicom crnog luka i lovorovim listom.
2. Ostatak luka sitno iseckati i propržiti na ulju dok ne omekša.
3. Sitno naseckati suvo meso, slaninu, papriku i beli luk.
4. Kada luk omekša dodati slaninu, a posle 5 minuta papriku, beli luk i suvo meso. Osaviti da se dinsta dok paprika ne omekša, povremeno mešati. Na kraju dodati biber i alevu papriku i povezati fil.
5. Od kuvanog pasulja napraviti pire.
6. Kada su fil i pire od pasulja gotovi, u posudu za pečenje prvo sipati jednu polovinu pirea i ravnomerno ga rasporediti, zatim dodati polovinu fila i ponoviti sa druge dve polovine tako da na vrhu bude raspoređen fil. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200 stepeni.
7. Kao prilog servirati dinstanu carsku mešavinu povrća.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.