Fish and Chips
4 fileta pangasiusa
1 litar suncokretovog ulja za prženje
Testo
75 g brašna tip 400
25 g kukuruznog brašna
½ kašičice kurkume
125 g hladnog piva
½ kašičice kuhinjske soli
Tartar sos
200 g tartar sosa
1 kašičica kapara
½ glavice crvenog luka
½ veze svežeg peršuna
Pomfrit
100 g pomfrita
2 kašike alkoholnog sirćeta
½ kašičice kuhinjske soli
Način pripreme
U gotov tartar sos dodati sitno seckan crveni luk, peršun i kapar.
Pomfrit ispržiti u dubokom ulju na uobičajen način. Ocediti ga na tanjiru sa papirnim ubrusom.
Brašno, kurkumu i sipati u činiju, preliti hladnim pivom i mešati dok se sve ne sjedini u konzistenciju pavlake.
Filete ribe iseći na pola. Polovine fileta uvaljati u brašno, pa u pripremljenu masu, zatim u vrelo ulje u kom se pržio pomfrit. Ispečene filete izvaditi na papirni ubrus, da se ocedi od suvišne masnoće.
Filete servirati sa tartar sosom i pomfritom poprskanim sa mešavinom soli i sirćeta.
Engleski slatkiš – fadž od vanile
450 g žutog šećera
400 g kondenzovanog mleka
50 g margarina s maslacem
1 kašika glukoznog sirupa
½ kašičice kuhinjske soli
1 štapić vanile
Za dekoraciju
80 g crne čokolade
100 g miksa orašastih plodova i suvog voća
Način pripreme
Obložiti papirom pleh za pečenje. Sipati šećer, mleko, margarin i glukozni sirup u šerpu srednje veličine. Zagrevati dok se šećer rastvori, a margarin istopi, povremeno mešajući. Kada se rastvori, pojačati vatru i dovesti sirup do stalnog ključanja. Nastaviti kuvanje, povremeno mešajući da se šećer ne uhvati, sve dok smeša ne dostigne 116°C.
Skloniti posudu sa ringle i ostaviti da odstoji, neometano, 5 minuta, dok temperatura ne padne na 110°C. Umešati vanilu i so.
Držeći termometar za šećer u tiganju mutiti smesu mikserom, dok se temperatura ne ohladi na oko 60°C. Ukloniti termometar i nastaviti mućenje još nekoliko minuta.
Pre nego što se potpuno stegne, brzo sipati u pripremljeni pleh i zagladiti po površini. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi preko noći.
Pripremljeni fadž iseći. Gornji deo uroniti u otpljenu čokoladu. Dekorisati miksom suvog voća i orašastih plodova.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.