Pastrmka iz Voidomatisa: Nova epizoda Gastronomada u nedelju, 2. jula, u 13:15, na RTS 1

Grčka oblast Zagori čuvena je po prirodnim lepotama i čistim rekama i planinskim potocima. Hladna, kristalno bistra reka Voidomatis, izvire ispod sela Vikos, a njena čarobna tirkizna boja ostavlja turiste bez daha. U ovom delu kanjona posetioci dolaze uglavnom zbog kupanja i raftinga, a voda je proglašena za jednu od najčistijih u Evropi. Tragom priča o divnoj prirodi i sačuvanoj kulinarskoj tradiciji naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je selo Aristi i od vodiča Jorgosa čula da je Epir dugo bio pod vlašću srpskih velikaša, pa i da sam naziv reke Voidomatis potiče od slovenskih reči voda i mati – majka vode.

Omiros Kotsojanis, čuveni grčki kuvar, poreklom je iz ovih krajeva i trudi se da sačuva stare recepte iz bogatog gastronomskog nasleđa. Omiros je avanturista i provodi dosta vremena u prirodi, što mu daje inspiraciju i za brojne nove specijalitete. Kaju je naučio kako da napravi pastrmku iz Voidomatisa u testu.

image_pdfPDFimage_printŠtampa