Pastrmka se smatra nekrunisanom kraljicom slatkovodnih riba i zastupljena je u mnogim kuhinjama širom sveta. Zbog visokog proteinskog sastava i male kalorijske vrednosti, neizostavan je deo jelovnika svake osobe koja teži zdravoj ishrani. Na našim prostorima najzastupljenije su potočna vrsta pastrmke i kalifornijska vrsta uzgajana u ribnjacima. Osim što je odličan izvor proteina i omega 3 masnih kiselina, bogata je kalijumom, fosforom, selenom, kompleksom vitamina B, pa lekari prepouručuju da se nađe na jelovniku bar jednom nedeljno.
Katarina Petrović Kaja predlaže ovu fantastičnu ribu spremljenu na drugačiji način i u novoj epizodi Gastronomada pripremiće salatu sa dimljenom pastrmkom, komoračem, cveklom i jabukom.
Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 10. januara, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.