Testo
350 g brašna
¼ kašičice krupne morske soli
1 kašičica praška za pecivo
85 g margarina s maslacem
3 kašike šećera
175 ml mleka
1 štapić burbon vanile
1 limun
100 g suvog grožđa
Za posipanje
50 g brašna
Za premazivanje
1 jaje
Krem od sira
150 g kisele pavlake
50 ml neutralne pavlake
Za serviranje
200 g krema od sira
100 g rustik suvog vrata
50 g džema od bundeve
50 g kandirane bundeve sa ruzmarinom
Način pripreme
U brašno dodati suve sastojke za testo, a zatim omekšali margarin. Mesiti dok se ne dobiju sitne mrvice. U pripremljenu masu dodati mlako mleko, štapić od vanile i sok od limuna. Umesiti glatko testo, pa dodati i suvo grožđe. Pobrašnjaviti radnu površinu, pa razvući pripremljeno testo, debljine 2 cm. Odgovarajuću čašu umočiti u brašno, pa auštehovati testo. Pogačice poređati na pleh i premazati umućenim jajetom. Peći na 200°C 10 minuta. Ohlađene pogačice servirati sa kremom od sira, suvim vratom, džemom od bundeve i kandiranom bundevom. Krem od sira pripremiti ranije, tako što se kisela i neutralna pavlaka pomeša i ostavi da odstoji neko vreme, a zatim se dobro ulupa i umutiti.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.