Dženarike u našim krajevima zovu i šljivcike, piskavice, šljive ranke ili ringlov. Nepravedno je zaboravljena, iako sadrži za organizam izuzetno povoljan odnos organskih kiselina, minerala i vitamina. Ne zahteva posebne klimatske ili zemljišne uslove, kao ni džubrenje i prskanje. Narod je dženarike vekovima koristio kao sredstvo protiv zatvora, za smirivanje upale žučne kese, a narodna medicina je poznaje i kao lek za bolesti jetre, bubrega i povišenog krvnog pritiska. Od nje se peče rakija, ali i proizvode sokovi i slatko.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 17. januara, u 13:30, na RTS 1, naučiće nas kako da pripremimo starinsku čorbu od džanarika.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.