Presna pogača sa speltinim brašnom, golicom i orasima
300 g belog pšeničnog brašna
100 g integralnog speltinog brašna
30 g oraha
30 g golice
½ kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
voda
Za serviranje
ajvar
Čorba od golice
1 l vode
150 – 200 g golice
2 suve paprike
2 čena belog luka
1 manja glavica crnog luka
malo brašna (po potrebi)
ulje
1 kašika suvog začina
½ kašičice bibera
½ kašičice suvog peršuna
½ kašičice origana
Orašnjak
300 g opečenih oraha
1 struk praziluka (oko 150 g)
so po ukusu
Način pripreme
1. Orahe i golicu opeći. Orahe za pogaču krupno samleti. Golicu za pogaču iseckati, a ostatak za čorbu samleti.
2. Presna pogača: Pomešati sve suve sastojke i dodati vodu. Umesiti malo tvrđe testo, napraviti oblik pogače, izbockati viljuškomi peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25-30 minuta, odnosno dok ne dobije lepu rumenu boju. Izvaditi iz rerne umotati u suvu čistu pamučnu krpu i ostaviti da se hladi.
3. Čorba od golice: U ključalu vodu sipati mlevenu opečenu golicu, suve paprike, beli luk i začine. Ostaviti da se krčka na tihoj vatri. Za to vreme iseckati sitno crni luk i propržiti ga na malo ulja da omekša. Po želji dodati malo brašna u propržen luk i tako napraviti zapršku. Sipati zapršku u čorbu i kuvati još oko 10 minuta. Služiti toplo.
4. Orašnjak: Odvojiti malo oraha i krupno ih naseckati. Sve sastojke staviti u blender i napraviti paštetu. Dodati krupno sečene orahe i pomešati. Servirati dekorisano orasima i kolutovima praziluka.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.