Testo
5 jaja
100 g šećera u prahu
100 g brašna
100 g griza
8 g praška za pecivo
3 g krupne morske soli
20 g margarina sa maslacem
Šerbet
1 l vode
1250 g šećera
½ limuna
Dekoracija
250 g slatke pavlake
30 g maka
30 g kokosa
30 g pistaća
10 g cimeta
Način pripreme
U šerpu sipati šećer, vodu i jednu polovinu limuna sečenu na kriške. Kuvati dok se šećer ne otopi. Skuvani šerbet ostavi da se hladi.
Za testo odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa malo soli i polovinom šećera u prahu. Žumanca umuti sa preostalim šećerom, brašnom, grizom i praškom za pecivo. U žumanca dodati umućena belanca. U podmazan pleh izliti pripremljeno testo. Testo peći na 180 stepeni i nakon toga , dok je još vruće, preliti ohlađenim šerbetom.
Kolač servirati sa šlagom od umućene slatke pavlake, makom, kokosom i pistaćima. Dekorisati cimetom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.