Za 4 osobe
Hleb sa čvarcima
½ kg brašna
1 kesica suvog kvasca
3 dl vode
2 kašike ulja
1 kašičica soli
Fil
250 g sirove slanine
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
Čorba od blitve – Smukavc
1 l vode
2 krompira
400 g zelja
100 g suve slanine
3 čena belog luka
kašika suvog začina
Način pripreme
1. Hleb: Zamesiti testo od brašna, kvasca i vode da bude meko i da se ne lepi za prste. Ostaviti na toplom mestu da naraste oko 30 minuta.
2. Za to vreme usitniti sirovu slaninu, posoliti, pobiberiti i dobro propržiti na vrućem tiganju. Kada testo naraste razvući ga oklagijom pravougaonog oblika debljine oko 1 cm. Po testu ravnomerno rasporediti prženu slaninu i uviti ga u obliku rolata.
3. Podmazati pleh sa malo ulja i u njega staviti hleb. Ostaviti ga u plehu još oko 30 minuta da naraste, a zatim ga peći na temperaturi od 160 stepeni oko 40-45 minuta.
4. Ispečen hleb ohladiti, iseći na kriške i tako ga poslužiti.
1. Smukavc: Očišćen krompir iseći na kocke veličine 1 cm i staviti u vodu da se kuva. Kada je krompir kuvan jednu polovinu izgnječiti da bi dalo gustinu čorbi, a zatim dodati blitvu. Nastaviti sa kuvanjem.
2. Usitniti suvu slaninu i ubaciti u blender zajedno sa belim lukom, izmiksati dok se ne dobije pasta. Dodati pastu u čorbu, promešati, sipati kašiku suvog začina i kuvati još nekoliko minuta.
3. Servirati toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.