Za 6 osoba
Fil
2 veće jabuke
1 kruška
3 kašike šećera
50 g margarina
½ kašićice bibera
½ kašičice cimeta
Testo
200 g margarina
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
4 jaja
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
½ kašičice soli
Sirup od ruzmarina
100 g šećera
2 grančice svežeg ruzmarina
½ dl vode
Prilog
sladoled
Način pripreme
1. Očistiti i izrendati jabuke i krušku. U odgovarajućoj šerpi zagrejati margarin, a zatim dodati prethodno zašećerene i biberom začinjene jabuke i krušku. Dinstati dok voće ne omekša. Ostaviti sa strane.
2. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje. Mikserom umutiti margarin, vanilin šećer i jaja dok se masa ne ujednači. Nakon toga dodati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo i so) polako mešajući. Na kraju ubaciti dinstano voće, pa sve dobro izmešati dok se masa ne sjedini.
3. Posudu za pečenje obložiti masnim papirom za pečenje i u nju sipati masu za kolač. Kolač peći u rerni oko 30 minuta. U međuvremenu skuvati sirup od šećera, vode i ruzmarina, procediti i ostaviti da se prohladi.
4. Kolač izbosti čačkalicom. Lagano preliti sirupom da se pravilno rasporedi, dok kolač ne upije ravnomerno sav sirup.
5. Ostaviti kolač da se ohladi, servirati ga dobro ohladjenog, po želji uz sladoled.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.