Salata od krompira – Kartoffelsalat
1 kg krompira
1 čaša goveđeg bujona
1 glavica crnog luka
Dresing
2 kašike senfa
3 kašike alkoholnog sirćeta
5 kašika mediteran ulja
¼ muskatnog oraha
1 kašičica morske soli
½ kašičice bibera crnog mlevenog
Za serviranje
1 veza peršuna
150 g slanine
3 kisela krastavca
Način pripreme
Krompir u ljusci skuvati u posoljenoj vodi. Kada se krompir skuva i malo prohladi, oljuštiti ga i iseći na kolutove debljine 1 cm. U šerpi zagrejati goveđi bujon, dodati mu sitno sečen crni luk i ostaviti da vri nekoliko minuta.
Pripremiti dresing u posebnoj posudi. Sjediniti senf, sirće, ulje, izrendan muskatni orah, so, biber i sve zajedno neprestano mutiti žicom da se napravi emulzija.
Isečen krompir preliti bujonom sa lukom i dresingom. Lagano promešati da se krompir ne raspadne i ubaciti u frižider na 30 minuta. Servirati salatu dekorisanu sitno seckanim peršunom, tanko sečenim kolutovima kiselog krastavca i seckanom proprženom slaninom.
Rezanci sa sirom – Käsespätzle
Testo za rezanca – špecle
2 i ¼ čaše pšeničnog brašna tip 400
½ čaše vode
4 jaja
1 kašičica kuhinjske soli
4 kašike margarina sa maslacem
4 kašike mediteran ulja
2 glavice crnog luka
100 g gauda sira
100 g mocarele
Za serviranje
1 veza mladog luka
Način pripreme
U posudi sjediniti brašno, jaja, so i pola čaše vode i umutiti žicom za mešanje.
U šerpu sa vodom koja vri umočiti pola daske za sečenje. Deo testa, koliko stane na pola daske, razvući po natopljenoj polovini. Seći rezance odnosno špecle direktno sa daske u šerpu sa vodom. Ponoviti postupak dok se ne potroši masa. Špecle kad isplivaju na površinu, kuvati još 4-5 minuta. Kad su skuvane procetiti ih i provući kroz hladnu vodu kako se ne bi lepile. Ponovo ih procediti nakon hlađenja.
U dubljem tiganju zagrejati margarin sa maslacem i ulje, dodati crni luk isečen na kolutove i pržiti dok ne porumeni. Kada luk porumeni, dodati skuvane i proceđene špecle i sve zajedno kratko propržiti. Na samom kraju dodati mešavinu rendanih sireva i mešati dok se sir ne istopi. Servirati jelo i posuti sitno seckanim peruškama mladog luka.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.